Kouzlo bílého povlaku: Proč včelí svíčky ‘kvetou’ a jak je opět rozzářit

Co je bílý povlak na svíčkách? A jak se ho zbavit?

Obrázek 22.10.2024 v 13.23 (1)_2

Možná jste si někdy všimli, že vaše krásné svíčky z čistého včelího vosku, které jste nechali v chladné místnosti, začnou mít lehce bílý povlak. Je to zvláštní, že? V jedné chvíli vypadají jako dokonalé voskové skvosty, a v té další jako by je někdo posypal moukou. Nebojte, není to žádná katastrofa – je to zcela přirozený jev zvaný “kvetení vosku” nebo anglicky “bloom”. A co to vlastně znamená?

 

Co je kvetení vosku?

Kvetení vosku je proces, při kterém se na povrchu včelího vosku vytvoří bílý film. Tento jev je důsledkem toho, že vosk v chladu uvolňuje malé částice mastných kyselin, které se dostávají na povrch. Neznamená to, že by byla svíčka nějak poškozená, naopak, kvetení je ukazatelem toho, že svíčka je vyrobena z čistého a kvalitního včelího vosku. Takže pokud na svíčce uvidíte bílý povlak, máte jistotu, že máte doma přírodní kvalitu.

 

Jak odstranit bílý povlak?

I když je tento bílý film přirozený, může někomu narušit estetiku svíčky, zvláště pokud je máte vystavené na stole nebo je chcete darovat. Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak svíčku zase rozzářit do její původní krásy:

 

1. Lehký dotek tepla: Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se bílého povlaku zbavit, je jemně svíčku zahřát. Stačí ji na chvíli podržet v ruce nebo ji přiblížit ke zdroji mírného tepla, například k fénu nastavenému na nízkou teplotu. Jen opatrně, ať okraje svíčky neroztavíte.

2. Leštění měkkým hadříkem: Další snadnou metodou je použít jemný hadřík (ideálně z mikrovlákna) a svíčku lehce vyleštit. Tím se bílý povlak setře a svíčka znovu získá svůj původní lesk.

3. Jemné tření prsty: Někdy postačí pouhé tření prsty po povrchu svíčky, které díky teplu a jemnému tlaku zanechá vosk opět hladký a čistý.

 

Závěrem:

Bílý povlak na včelích svíčkách je jako přírodní kouzlo, které přichází s chladem. Neznamená žádný problém a svíčku nijak nepoškozuje – spíše potvrzuje její přírodní kvalitu. Pokud vám povlak vadí, jeho odstranění je otázkou několika vteřin. Ať už použijete teplo, leštění nebo jemné ruce, vaše svíčka bude brzy zase vypadat jako nová, připravena přinést světlo a vůni do vašeho domova.

 

Teď už víte, že když svíčka “vykvete”, není to chyba, ale vlastnost – a v tom je její pravé kouzlo!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz