Vonné svíčky – esenciální oleje, CMR látky a ftaláty

Když se mluví o přírodních vonných svíčkách, často se zdůrazňují rostlinné vosky a bavlněné knoty. Ale co vůně? Ne všechny parfémy, vonné esence nebo esenciální oleje jsou bezpečné při vdechování.

Mnohé esenciální oleje jsou totiž nebezpečné při zahřátí nebo spalování, a mnoho vůní včetně těch do svíček obsahuje karcinogeny.

Při výrobě svých vonných svíček používám pouze vůně bez CMR látek a bez ftalátů.

 

CMR látky ve vonných svíčkách

CMR látky

Karcinogeny (C): látky a směsi, které mohou způsobit rakovinu nebo zvýšit její pravděpodobnost při vdechnutí, požití nebo vstřebání kůží.

Mutageny (M): látky a směsi, které mohou způsobit dědičné genetické vady nebo zvýšit jejich výskyt.

Reprodukční toxiny (R): látky a směsi, které mohou negativně ovlivnit reprodukční funkce nebo způsobit škodlivé účinky na děti.

 

Pozor! Mnoho certifikovaných bio esenciálních olejů při zahřátí uvolňuje do vzduchu velké množství CMR látek. To, že je produkt přírodní, neznamená, že je automaticky bezpečný.

 

Ftaláty

Hlavní funkcí ftalátů je fixovat vůni a zředit kapalinu. Evropské předpisy pro kosmetiku zakazují používání některých ftalátů, jako jsou dibutylftalát a diethylhexylftalát. Diethylftalát, který se používá jak v parfémech pro svíčky, tak v kosmetice (např. v lesku na rty nebo očních linkách), je povolen, protože je považován za méně toxický. Jedním z hlavních účinků ftalátů je výrazné snížení produkce testosteronu.

 

Esenciální oleje

Spalování a rozptylování esenciálních olejů jsou dvě rozdílné techniky. Svíčky esenciální oleje spalují, což je technika, kterou odborníci silně nedoporučují. Při spalování totiž uvolňují do vzduchu množství škodlivých látek, jako je formaldehyd, benzen a toluen.

 

Při nákupu vonných svíček nezapomeňte zkontrolovat dvě důležité informace. Pro rozptylování esenciálních olejů doporučujeme difuzér s mikronizací (rozprašováním). Pokud chcete provonět interiér svíčkou, vybírejte produkty na bázi rostlinného vosku a vůně bez ftalátů nebo CMR látek.

Naše vonné oleje pocházení z Francie neobsahují karcinogenní, mutagenní a toxické látky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz